The 2-Minute Rule for aort anevrizması

Kalbin % 35 civarında çalışması bir sorun olduğuna işaret eden bir durumdur. Bu sorun özellikle belli başlı belirtiler ile meydana gelir. Bu belirtiler ortaya çıktığında uzmana başvurulmalıdır.

Ancak yıkım devam eder. Bazı durumlarda da liflerin daha imal aşamasında kırıklar ortaya çıkar. Aort duvarı içindeki kan basıncının etkisiyle, aort duvarı zayıf bulduğu yerlerden incelerek genişlemeye başlar. 

Anevrizma yırtıldığında belirtiler aniden ortaya çıkar ve yaşamı tehdit eder. Yırtılma belirtileri şunlardır:

Aort anevrizması, genellikle karın bölgesinde yer aldığından, bağırsaklara doğrudan bir etkisi olmaz. Ancak karın bölgesinde ilerlemiş aort genişlemesi sonucu karın ağrısı, mide bulantısı gibi kabızlık ile ortak belirtileri bulunmaktadır.

Genellikle sıklıkla yaşın ilerlemesi ve yüksek tansiyona bağlı olarak gelişen aort damarı genişlemesi (anevrizması) belirtileri ilk aşamalarda anlaşılamayabilmektedir.

Bel ve Kasık Ağrıları: Bel ve kasık bölgesine yayılan ağrılar, anevrizmanın çevre sinir dokularına baskı yapması sonucunda oluşabilir.

Genel olarak kalp krizi için de geçerli olan chance faktörlerinden bazıları anevrizma oluşma riskini de arttırmaktadır. Anevrizma geçirme ihtimalini arttırdığı bilinen faktörler aşağıdaki gibidir:

Torasik aort damarı göğüs bölgesindeki damar kaslarının elastikiyet kaybı ve koruyucu duvarlarının zayıflaması sonucu kan basıncı ile kesecik oluşturup şişmesi ve genişlemesidir.

Halk arasında aort anevrizmasına, aort damarı genişlemesi adı verilmektedir. Bunun sebebi anevrizmanın aort damarında bir kese oluşturup damarın hacmini arttırmasıdır.

Nabız Hissi: Karında atar damar ritmi ile uyumlu bir nabız hissedilebilir. Özellikle zayıf yapılı bireylerde, karın bölgesindeki anevrizma, elle hissedilebilir bir şişlik olarak fark edilebilir.

Doktorlar, hastanın şikayetleri ve tıbbi geçmişi hakkında bilgi toplar. Fizik muayene sırasında abdominal anevrizmaların varlığı aort anevrizması belirtileri bazen karın bölgesinde nabız gibi atan bir kitle olarak hissedilebilir. Ancak torasik anevrizmalar fizik muayenede genellikle saptanamaz.

Aort damar tıkanıklığı; tıkanan damarın yakın olduğu organlarının önemine göre başta kalp kası olmak üzere pek çOkay organın zarar görmesine hatta hastanın yaşamını yitirmesine neden olabilmektedir.

Öncelikle kalp hastalıklarından korunmak amacıyla her yaşta rutin kontroller önem taşımaktadır; 

Torasik aort anevrizmasının bu karmaşık anatomisinden dolayı, teşhis için tomografi ve emar daha çAlright kullanılır. Ultrason bazı durumlarda, anevrizma hakkında ayrıntılı bilgi verme konusunda yetersiz kalabilmektedir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *