Aort anevrizması, kanı göğüs ve gövde dahil olmak üzere bütün vüSlice boyunca taşıyan ana arter olan aortta meydana gelen genişlemeye bağlı olarak balon benzeri kesecik oluşmasıdır. Aort damarındaki bu genişleme arter duvarının katmanlarından incelmeye neden olur ve kan sızabilir.
Abdominal aort anevrizmasından dolayı ameliyat olmuş veya vefat etmiş yakın akrabası olan kişiler
Aort anevrizmalarının kesin nedeni daha iyi anlaşılmalıdır. Yine de, birkaç faktör aort duvarının zayıflamasına katkıda bulunabilir ve bu da anevrizma oluşumuna yol açabilir.
Abdominal aort anevrizmalarında ilk belirtilerin hayatı tehdit edebilen rüptür ile birlikte oluşması oldukça istenmeyen bir durumdur. Bu yüzden belli durumlarda abdominal aort anevrizmasından şüphelenildiğinde tarama testleri yapılır. Taramalar genelde ultrason ile yapılır.
Kalbin beslenmesinde ve diğer organlara sağlıklı bir şekilde temiz kanı pompalaması için kalbi besleyen damarların sağlıklı olması gerekmektedir.
Aort anevrizması olan hastaların birçoğunda şikayet görülmemektedir. Bunun yanında anevrizma genel olarak başka ve ilgisiz bir durum için yapılan rutin sağlık taramaları esnasında çekilen bir röntgen filmi ile keşfedilir.
Hamile bayanların hamilelik süreçlerinin son aylarında da gözlemlenen bu rahatsızlık karşısında gereken tedbirlerin alınması ve belirtiler konusunda bilinçli olarak zaman yitirmeden müdahale yapılmasının hayati önemi bulunmaktadır.
Torasik aort genişlemesi de abdominal anevrizmada olduğu gibi başlangıç evrelerinde belirli belirtileri yoktur. Anlaşılması genel sağlık kontrolleri ile mümkün olabilir.
Torasik aort anevrizmaları genelde abdominal aort anevrizmalarına göre daha karmaşık bir yapıya sahiptir.
Bu sitede sağlanan bilgiler, bir hasta/internet site ziyaretçisi ile mevcut doktoru arasında var olan ilişkinin yerini almak için değil, bu ilişkiyi desteklemek için tasarlanmıştır.
Her iki durum da acil ameliyat gerektirir, bu safhada yapılan ameliyatların hem komplikasyon hem de mortalite riskleri, vaktinde; ‘’Aort dokusu hasara uğramadan’’ yapılan ameliyatlarla kıyaslandığında çOkay yükselmektedir.
Anevrizma oluşumu threat faktörleri varlığında gerçekleşebilir. Kalp ve dolaşım sistemini etkileyen anevrizma hazard faktörleri şunlar olabilir:
Doğuştan bir takım bağ dokusu bozukluğu olan aort anevrizması nedir Marfan Sendromu; Ehlers-Danlos sendromu; Anüloaortik ektazi gibi hastalıklarda da çAlright daha erken yaşlarda aort ve diğer atardamarlarla ilgili anevrizmaların oluştuğu görülebilir.
Ateroskleroz gibi bağ dokusunu ilgilendiren bazı hastalıklarda da zamanla yaş aldıkça liflerin yeniden oluşturulma işlevi aksar.